Foto: Ingmar Elofsson-03


Midsommar 2003

Sedan 1974 anordnar Östra Blekinge Hembygdsförening i Vassaslätt beläget i Hallarums naturreservat. Många är de utflyttade och ortsbor som i sin barndom firat midsommar i Vassaslätt och nu återkommer med egna barn.
Som vanligt mötte ett stort antal ortsbor och sommargäster upp när Östra
Blekinge Hembygdsförening anordnade det midsommafirande för 29:e
året i rad i Vassaslätt.Med gemensamma krafter så reses midsommarstången.


Sång och musik och massor av folk..


... och dans kring midsommarstången.


Som avslutning sjöng barnen ett knippe välkända sommarvisor.

Midsommarhelgen – en kort historik

Midsommarhelgen som omfattar midsommarafton, midsommardagen och påföljande söndag infaller under tiden 20 till 26 juni. Midsommarafton var tidigare alltid en fast dag, nämligen den 24 juni. Dagen efter midsommarafton inträffar sommarsolståndet och vid sommarsolståndet står solen som högst på himlen. Sedan vänder det…
Som alla andra helgdagar firas midsommardagen egentligen av en religiös eller kyrklig händelse. Midsommar är inget undantag utan midsommardagen firas formellt till åminnelse av Johannes Döparens födelse och sedan 1952 är midsommardagen förlagd till en lördag. Ursprungligen var dock midsommardagen en ren sommarsolståndsfest. I de nordiska grannländerna har den firats med midsommareldar. Midsommarstången kom som så många andra svenska traditioner från Tyskland. Stången är en fruktsamhetssymbol.
I Sverige har dock midsommarstången blivet helgens viktigaste symbol. Sillen och nypotatis med tillbehör och jordgubbstårta får väl också räknas till säkra midsommartecken. Regn, kyla och blåst räknar säker en del som ett säkert tecken. Bortåt 200 ton sill sätt vi i oss under midsommarhelgen. Festattributen i övrigt är kopplade till naturen. Att pryda midsommarstången med löv kallas att maja och därför kallas också midsommarstången för majstång.
Ett stort tack till er alla som kom till vår midsommarfest i Vassaslätt!

Östra Blekinge hembygdsförening

Tillbaka till toppen


Ev. felaktigheter på sidorna mailas till IT-coacharna i Jämjö
Byn på nätet presenteras av den ideella föreningen Jämjö Byn på nätet.


 Läs mer här>>>!
 När går bussen till Jämjö?
 Tidtabeller finns här!

 E 22:a genom Jämjö
 Planeringen om E 22 Kyrkskolan
  Blekingeposten
 Din lokaltidning

 HSSL