Kakburken

Här finner ni tips på läckra efterrätter eller något gott till fikat. Har ni något recept ni vill dela med er av.  Skicka in det till bynpanatet@telia.com!  Bifoga gärna en bild på läckerheterna!

Foto: MoJ-13 med flera



Cornflakeskakor ca 30 st

100g margarin (1hg)1 dl sirap
1 dl strösocker
3 msk kakao
3,5 dl cornflakes
1,5 dl kokos
1 tsk vaniljsocker

Koka margarin, sirap, strösocker och kakao i 3-4 min.Tillsätt cornflakes, kokos och vaniljsocker. Alltsammans blandas ihop efter kokningen och slås i formar. Kyls i frysen.
MA-13

Kokosrutor

200 g margarin

1/2 dl socker
5 dl vetemjöl

FYLLNING 1
1 dl röd sylt eller gelé

FYLLNING 2
5 äggvitor
2 1/2 dl socker
5 dl kokosflingor

Blanda raskt samman mördegen. Gör en form av bakplåtspapper 30x30 cm. Kavla ut degen i formen, sätt in i ugnen i 175 grader och grädda nästan färdig ca 15 min. Rör under tiden samman kokossmeten. Sjud smeten under omrörning tills den blir tjock.Ta kastrullen från värmen. Bred gelen över den varma mördegen. Klicka och stryk ut kokossmeten ovanpå. 

Sätt åter in kakan i ugnen och höj värmen till 200 grader. Låt stå tills kokossmeten fått gulbrun färg. ca 10 min. Skär kakan i fyrkanter medan den ännu är varm, låt svalna på plåten. MA-13

Mormors äppelpaj

175 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Smält smöret och flytta det från spisen. Blanda i vetemjölet, sockret och bakpulvret. Tryck ut lite i botten. Lägg i äpplen och strö över resten av pajdegen. Grädda tills den får färg. Servera med vaniljsås eller vanilj glass. MA-13

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100g smält smör

Rör socker och ägg pösigt. Därefter rör i alla torra ingredienser och till sist det smälta smöret.Häll smeten i en smord och "bröad" form och grädda mellan 20-35 min i 175 grader. MA-13.

Apelsinrutor

Botten
120g smör
200g mandlar, skalade och malda
3/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning
200g choklad
2 msk solrosolja
1 apelsin, rivet skal
4 dl utspädd apelsinjuice
2 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
3 ägg

Garnering
150g choklad
1-2 msk solrosolja

Blanda smör, mandel, socker och ägg till en smidig massa. Tillsätt mjöl och blanda till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila några timmar i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä en form, ca 20*30cm. Sätt in i ugnen och grädda i 10min. Låt svalna. Smält chokladen och tillsätt oljan. Fördela chokladen i pajskalet. Låt stelna. Tvätta apelsinen väl i ljummet vatten och riv skalet fint. Blanda apelsinskal, juice, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta från värmen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna i apelsinkrämen och låt svalna. Vispa äggvitorna styva och vänd ner i krämen. Fördela i pajskalet.

Grädda 20-30 min nederst i ugnen. Låt svalna. Smält chokladen och rör ner oljan. Ringla över kakan. Låt stå svalt och stelna. Skär upp i bitar. MA-13

Mango och hallondessert

250 g mango och hallon
2apelsiner skuret i tärningar
100 g vit choklad hackad.

Lägg allt i en Ugnsfast form med choklad överst, sätt i ugn på grill några minuter servera glass till. Mangon ligger i frysdisken skuren i tärningar ihop med hallon. MH-13

Vit kladdkaka

100g smör eller margarin
200g vit choklad
3 ägg
2msk ljus sirap
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vanilinsocker
1 krm salt
0,5 dl kokosflingor till att bröa formen.

Gör så här. ugn 175 grader. Blanda mjöl, socker, salt och vanilinsocker i en skål. Smörj en form ca 24cm och bröa den med kokos. Smält chokladen och smöret i vattenbad och tillsätt äggen och sirapen. Vispa ej. Vänd snabbt ned smör-choklad smeten i den torra bunken och rör om försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 min. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat". Tag ut kakan och kyl ner den direkt (blir lättare att skära då). Servera med vispad grädde eller vaniljglass. MA-13

Norgekaka

Botten:
350g oreokakor
100g smör
oreokräm
200g philiadelpia ost
2.5 dl florsocker /melis
2 dl vispgrädde/kremflöte
75g oreokakor
Chokladmousse
1pkt ekströmsfresta chokladmousse/freia chokladmousse
2 dl mjölk
75g oreokakor

Toppen:
1,5 dl grädde
100g oreokakor
50g vit choklad

Botten:  Mosa kakorna med antingen köksmaskin eller stoppa dem i en plastpåse och mosa dem med något hårt. Smält smöret blanda med kaksmulorna. Häll i formen med avtagbar kant och platta till. Ställ i kyl 30 min. Oreokräm: vispa rumstempererad philiadelphiaost med florsocker/melis vispa grädden ganska hårt och blanda det i krämen.Ha i grovt mosade oreokakor. Bred ut krämen över botten i formen ställ i kyl 30 min. Chokladmousse: Blanda moussen enl recept vispa minst 3 min ha i grovt hackade oreokakor bred ut i formen ställ i kyl. Toppen: Vispa grädde/flöte hårt och bred ut tunt lager i formen och strö över hackade oreokakor. Smällt den vita chokladen och stringla över hela kakan Lycka till! MH-13

GI bröd

 

1 msk smör
2 msk sesamfrön
2 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkel
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
1dl hasselnötter hela
1/2dl solrosfrön
1/2dl pumpafrön
11/2 tsk salt
5-6 dl yoghurt naturell
2 msk honung 

Smörj en avlång brödform med sesamfrön. Blanda övriga torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt honung blanda noga. Häll smeten i formen Grädda längst ner i ugnen 175 grader 50-60 min.Servera 1 skiva bröd med 1/2 mosad avokado 1 skiva skinka och tomat jättegott. ps jag brukar göra 2 så hela paketet yoghurt går åt. Lycka till MH-13

Fudgekaka

100 g smör
3 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk vanillinsocker
31/2 msk kakao
2 ägg 1 1/2 dl vetemjöl
1 dl hackade  hasselnötter (kan uteslutas)

Smält smör i mikron. Blanda övrig ingredienser i en bunke lägg allt i mikron 5-7 min beroende på hur kladdig du vill ha kakan.Servera med vispad grädde inlagda persikor eller mandariner. Denna kaka går snabbt att göra medan kaffet kokar. MH-13

Äppel/kanelbröd

jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 dl olivolja
1 msk kanel
ca 7 dl vetemjöl special
ca 5-7 dl rågmjöl
2-3 äpplen skalade skurna i bitar
75 g hasselnötter
75 g mandelsplitter

Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt och olivolja. Blanda vetemjöl rågmjöl och kanel. Arbeta ihop till en smidig deg,10 min för hand eller 5 min i maskin. Arbeta in äpplen nötter och mandel och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek 1-2 timmar. Dela degen till 2 bitar pudra över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt in brödet i 250 gr ugn och sänk värmen till 225 gr. Baka i ugn ca 30 min eller till ytan fått fin färg och bröden låter ihåliga när du knackar på undersidan. Låt svalna på galler. MH-14

Hundgodis (självklart till hundar!)

3,5 dl mjöl (glutenfritt går också bra)
4 msk buljong
4 msk vatten
1 ägg

Knåda ihop till en deg. Kavla ut tunt ock skär i bitar. Vill du ha det tjockare? Dubbla satsen. Grädda i ca 1 tim (75 grader) och vänd sedan på bitarna, låt dem vara inne 1 tim till. Vänd igen och låt dem ligga i ugnen tills den har kallnat. De tjocka tar dubbelt så lång tid att torka. MA-14

Budapestrulle

2 dl äggvita (ca 6st)
3dl socker
100g finhackade nötter
1dl vetemjöl
1½ msk kakao
Fyllning:
3-4 dl vispad grädde
1 burk mandariner
Garnering:
smält blockchoklad 

Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt socker i en stråle under fortsatt vispning till en tjock marängsmet. Blanda nötter, mjöl, kakao och vänd försiktigt ner det. Bred ut massan i en långpanna klädd med smort bakplåtspapper. Grädda 175 grader i ca 15-20 min. MA-14

Biscotti skorpor

100g nötter
100g mandel
100g mörk choklad
100g smör
2,5dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
10 droppar bittermandelolja
1 rågad tsk bakpulver
6 dl vetemjöl 

Hacka nötter, mandel och choklad. Rör ihop smör och socker, blanda i äggen ett i taget. Blanda i resten av ingredienserna. Gräddas i 200 grader ca 15-20min (tills dom nästan är klara) Skärs i skivor och torkas i ugnen (75-100 grader) tills dom är lagom torra. MA-14

Mördegskaka med maräng

4dl vetemjöl
200g smör eller margarin
½ dl socker
1 äggula
Maräng av 1 äggvita
hackade nötter fyllning. Ex sylt, lemoncurd. 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop till en deg och låt vila i kylen medans du hackar valfria nötter och vispar äggvitan till en maräng. Rulla degen till 3 längder och gör en fördjupning i mitten. Där i lägger du sedan valfri fyllning, ex sylt, lemoncurd. Där efter lägger du på marängen och sedan strör du över de hackade nötterna. Grädda mellan 5-7 min eller tills de fått fin färg. MA-14

Tillbaka till toppen

Ev. felaktigheter på sidorna mailas till IT-coacharna i Jämjö
Byn på nätet presenteras av den ideella föreningen Jämjö Byn på nätet.


 Läs mer här>>>!
 När går bussen till Jämjö?
 Tidtabeller finns här!

 E 22:a genom Jämjö
 Planeringen om E 22



 Kyrkskolan
 



 Blekingeposten
 Din lokaltidning





 HSSL